';
Sexual Education

Ολιστική παρέμβαση σεξουαλικής αγωγής και πρόληψης, σε κρατικές δομές παιδικής προστασίας, υλοποιεί η οργάνωση Civil Act, μαζί με τις οργανώσεις SciCo και Cyberno. Ο επίσημος τίτλος του έργου είναι «Συμπεριληπτική εκπαίδευση προσωπικού και παιδιών/νέων των παραρτημάτων παιδικής προστασίας στο πλαίσιο της σεξουαλικής αγωγής», το οποίο αποτελεί πρόγραμμα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α.) – Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ngoHeroes
H «Civil Act» δημιούργησε το «ngoHeroes», την 1η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξειδικευμένων υπηρεσιών εύρεσης εργασίας, που έχει σκοπό να ενισχύσει τον επαγγελματισμό στο οικοσύστημα των ΜΚΟ στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, το «ngoHeroes» σκοπεύει να διευκολύνει τη διαδικασία εύρεσης εργασίας, αποκλειστικά για το οικοσύστημα των ΜΚΟ στην Ελλάδα, ενδυναμώνοντας δύο κύριες ομάδες στόχου: τις ΜΚΟ και καταρτισμένους επαγγελματίες που αναζητούν εργασία στον 3o τομέα.
Το ngoHeroes επιδιώκει να γεφυρώσει την απόσταση μεταξύ των ενδιαφερομένων που θέλουν να εργαστούν σε μία οργάνωση με κοινωφελή χαρακτήρα, καθώς και των οργανώσεων που επιδιώκουν να βρουν το κατάλληλο άτομο για την κάλυψη μίας θέσης.
Στόχος του ngoHeroes είναι:
 • Βελτίωση και ενδυνάμωση των  υφιστάμενων ΜΚΟ με εξειδικευμένο – κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.
 • Ενίσχυση του κύρους και της αξιοπιστίας του 3ου τομέα στην Ελλάδα
 • Βελτίωση της απορρόφησης και αξιοποίησης κατάλληλων επαγγελματιών
 • Ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού
 • Αύξηση του κοινωνικού αντικτύπου και της βιωσιμότητας των προγραμμάτων που υλοποιούνται από τις ΜΚΟ
 • Ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας των ΜΚΟ
 • Μείωση των κενών που αφήνει η κρατική μέριμνα
 • Αύξηση των επενδύσεων στον 3ο τομέα

Η Civil Act από το 2019 υλοποιεί προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Προμηθέα», μέσω των ολιστικών παρεμβάσεων που υλοποιεί ο Σύλλογος σε καταστήματα κράτησης στην Ελλάδα. Παράλληλα από το 2021 παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη και υλικό πρώτων αναγκών (όπως τρόφιμα, νερό, ρούχα κ.α.), μέσω της νέας δομής «Προμηθέας» community hub, στην οδό Φαβιέρου στο κέντρο της Αθήνας σε ευάλωτες και περιθωριοποιημένες κοινωνικά ομάδες, όπως χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, άστεγοι, ΡΟΜΑ, μετανάστες και γενικότερα ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και βιώνουν δύσκολες συνθηκες διαβίωσης.

Η Civil Act έχοντας έμπειρους επαγγελματίες στην ομάδα της έχει υλοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια, ολιστικά προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης στις δομές της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου»,  με στόχο τα παιδιά, τους νέους, αλλά και τους επαγγελματίες που πλαισιώνουν τις δομές της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν, περιλάμβαναν: 

 

 • πρόγραμμα ομαδικής ψυχοθεραπείας στους νέους (50 αρρένων και 30 θηλέων) των αντίστοιχων δομών (2 κλειστές και 1 ανοιχτή) της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Αθήνα.
 • μονοετές πρόγραμμα επανένταξης νέων με παραβατική συμπεριφορά – να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν καινοτόμο για τον χώρο της παιδικής προστασίας, καθώς υλοποιήθηκε για 1η φορά σε τέτοιου είδους δομές στην Ελλάδα, λειτούργησε σε ξεχωριστό χώρο και αφορούσε 20 νέους ηλικίας 14-18, που ενώ διέμεναν στην «Κιβωτό του Κόσμου», είχαν παραβατικές συμπεριφορές και τάση για επιστροφή σε μη υγιή περιβάλλοντα – κοινότητες από όπου είχαν απομακρυνθεί αρχικά μέσω της εισαγγελίας.
 • εποπτεία και συμβουλευτική στο προσωπικό της «Κιβωτού του Κόσμου», εργαζόμενους κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτές και φροντιστές (25 ωφελούμενοι).
Ενσυναισθάνομαι – Εμβολιάζω

Η “Civil Act”, το “Empathize with me doctor” (πρότυπο βιωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης), και η Ένωση ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής διοργάνωσαν το 2019 ημερίδα – workshop για τον παιδικό εμβολιασμό με τίτλο: «Ενσυναισθάνομαι – Εμβολιάζω».

 

Στόχος του συγκεκριμένου καινοτόμου workshop ήταν η αλλαγή αντιμετώπισης και νοοτροπίας απέναντι στις αντιεμβολιαστικές αντιλήψεις, μέσω της ενσυναισθητικής προσέγγισης. Βασικοί πυλώνες της ημερίδας ήταν ο βιωματικός τρόπος μάθησης και η διαδραστικότητα – εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στην δεξιότητα της ενσυναίσθησης, όταν έρχονται αντιμέτωποι με περιστατικά άρνησης εμβολιασμού.